gyakran ismételt kérdések
A mikrozöldek ültető közegben, a csírák vizes közegben nőnek. A mikrozöldek esetében a szárat és leveleket, tehát a zsenge hajtásokat fogyasztjuk el, a csírák esetében a magot és a szárat. A mikrozöldeknél a sok vitamin és ásványi anyag mellett még a klorofill jótékony hatását is hasznosíthatjuk, amely gyulladáscsökkentő, rákmegelőző és sejtvédő tulajdonsággal is rendelkezik.
A mikrozöldeknek a kezdeti növekedési szakaszban nincs szükségük tápanyagra (mindent a magból fedeznek).
Az a talaj, amiben növekednek, fontos, hogy
– 100% természetes alapú legyen,
– jó vízáteresztő képességgel rendelkezzen,
– ne legyen tömör, hanem finom morzsalékos, levegős szerkezetű,
– kiváló nedvességmegtartó képessége legyen,
– ne tartalmazzon szerves anyagokat,mert a földben lévő gombák, baktériumok könnyen megbetegíthetik a növényeid,
– semleges pH-val rendelkezzen.
A fenti tulajdonságoknak a kókuszrost felel meg.
A kókuszrost kókuszdió feldolgozó üzemek melléktermékéből, a kókuszdió megőrölt héjából készül. ÚJRAHASZNOSÍTOTT termék.
– A kókuszrost nedvességmegtartó képessége nagyon jó. Saját súlyának többszörösét is képes magába szívni, raktározni, és egyenletesen leadni a növény számára.
– A felesleges vizet átereszti, így túlöntözni nem lehet.
– Finom szemcsés szerkezete ideális mikrozöld növesztésre.
– Levegősebb szerkezetű, mint a tőzeg, ez elősegíti a gyökerek erőteljes fejlődését.
– Nem penészedik meg a tárolás során, préselt állapotában könnyen és sokáig tárolható.
A Tiny Greens kókuszrost téglácskái pontosan akkora méretűek, amekkorára szükség van egy tálca mikrozöld növesztéséhez.
A mikrozöldek fajtától függően 7-14 napon belül már elérik a vágható, 2 leveles állapotot. Egy olló segítségével elegendő mindig annyit vágnod, amennyire éppen szükséged van.
A csírázás és növekedés sebessége függ a hőmérséklettől. Minél melegebb van, annál gyorsabban csíráznak és növekednek zöldjeid.
A csírázáshoz a magoknak nincs szüksége fényre. Ezért a magok elszórása után fedd le a tetővel a tálcát. Amikor a hajtások elérik a 2-3 centis magasságot, a tetőt vedd le, keress egy világos ablakpárkányt a növényeid számára.
A magok csírázásához szükség van a meleg, páradús környezetre, ezért egy vízpermetezővel naponta kétszer tartsd nedvesen az elvetett magokat. Ha a magok kicsíráztak és elérték az 1-2 centis magasságot, akkor már nem kell permetezni, hanem elegendő locsolni. Az ujjaddal ellenőrizd, hogy elég nedves-e a kókuszrost, ha száraznak érzed, öntözd meg a zöldjeidet.
A mikrozöldek nem hajtanak újra, mivel azt a hajtást fogyasztjuk el, ahonnan az új leveleket hozná a növény. (Kivéve a zöldborsó, ez képes újranőni és a második hajtás is finom, élvezhető).
Ha elfogyasztottad a teljes tálca mikrozöldet, akkor új magra és kókuszrostra lesz szükséged. a kókuszrostot nem tudod többször felhasználni.
Ha szeretnél valóban organikus, vegyszermentes, friss zöldeket beépíteni a mindennapi étkezésedbe, akkor a mikrozöld a legjobb dolog, amit növeszthetsz. Napi 1 perc gondoskodást igényelnek, gyorsan megnőnek, nagyon finomak és tápanyagdúsak.
Mindenképp ellenőrzött forrásból szármázó, vegyszermentes (ha elérhető, akkor BIO), kezeletlen (nem csávázott) magból növessz mikrozöldet. A mikrozöld magok speciálisan lettek kiválogatva, nagyon magas (90% feletti) a csírázási arányuk és mindig kezeletlen magok.
A boltban kapható vetőmagok jó része csávázott (sok esetben a csomagoláson sincs feltüntetve), minden esetben győződj meg azt ott vásárolt magokról, hogy vegyszermentesek-e.